Dit zijn reeds bespeelde ofwel tweedehands instrumenten. Ze kunnen pas enkele maanden oud zijn of soms antiek.
De praktijk is dat het Muziekatelier wat minder relatief jonge instrumenten op voorraad heeft. De reden hiervoor is dat een beginnende muzikant normaliter geadviseerd wordt een gangbaar studie-instrument aan te schaffen. Stopt vervolgens de muzikant met spelen of wilt deze doorstromen naar een beter instrument, dan zal er vraag naar dit (tweedehands) instrument zijn. Particulier doorverkopen is dan vaak, uit financieel oogpunt, een verstandige optie. Inruilen kan natuurlijk ook hoor!
Gebruikte (oudere) instrumenten worden nagenoeg altijd actief ingekocht. Dit houdt in dat de aanwezige occasions geen afgedankte inruilertjes zijn, maar kwalitatief goede instrumenten. En zijn ze in slechte technische staat ingekocht, dan worden ze in eigen atelier in goede staat gebracht!
Oudere (‘vintage’) instrumenten klinken vaak zoals mensen het willen horen! Met name de Verenigde Staten hebben een goede reputatie als het gaat om instrumenten die in de jaren ’20 tot en met de jaren ’70 van de vorige eeuw daar zijn gefabriceerd. Dan praten we hoofdzakelijk over saxofoons en koperinstrumenten. De vier bekendste Amerikaanse merken zijn Conn, King, Martin en Buescher. Goed en onverslijtbaar. Het grote aantal instrumenten dat nog steeds door veel muzikanten wordt bespeeld, getuigt hiervan.
Ook instrumenten uit West Europa (Frankrijk) kunnen zeer de moeite waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan Selmer, Buffet Crampon en LeBlanc.